Je bekijkt nu <em>Hooikoorts en horren</em>

Hooikoorts en horren

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Actueel

Hooikoorts en horren

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Het is een allergie die vooral in het voorjaar optreedt als bloemen en planten weer in bloei komen. Een erg vervelende allergie die voorkomt in veel verschillende mate van grootte. En hoe vervelend is het als je net lekker die ramen weer open zet dit voorjaar of erop uit trekt en je dan hooikoortsklachten hebt. In deze blog vertellen wij wat je kunt doen en geven we antwoord op vragen als;

 • Wat zijn pollen?
 • In welke periode komt hooikoorts voor?
 • Wat kun je tegen hooikoorts doen?
 • Horrenoplossingen met Pollengaas

Hooikoorts (medische benaming: pollinose) is een allergische reactie op stuifmeel. Dit stuifmeel, ook wel pollen genaamd, zweeft in de lucht en wordt vervolgens ingeademd. Met name het stuifmeel van gras (graspollen) leidt tot allergische reacties, maar ook boompollen kunnen tot klachten leiden. Gras verspreidt zich, net als bloemen en planten, door het wegwaaien van graszaad (graspollen).

Hoe zat het ook alweer?

Binnen blijven of actief naar buiten

Op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem hierop en kun je de typische hooikoortsklachten krijgen. Voor veel mensen zijn die klachten erg lastig en voor sommigen zelfs een handicap, als de klachten zo erg zijn dat sporten, fietsen of zelfs alleen maar buiten lopen al onmogelijk worden. De meeste pollen zijn in de ochtend en avonden actief. Het is dan ook verstandig om op die momenten binnen te blijven. In het blauwe kader hieronder lees je nog meer tips wat je kan doen om hooikoortsklachten zo veel mogelijk te voorkomen.

“De meeste pollen zijn in de ochtend en avonden actief. Het is dan ook verstandig om op die momenten binnen te blijven.”

Oplossingen in huis

Als je wilt genieten van het lekkere weer of je huis wilt ventileren (super belangrijk in deze tijd!) wordt je blootgesteld aan pollen en zaden. Voor mensen met hooikoorts klachten is dat niet wenselijk. Unilux is gespecialiseerd in maatwerk insectenwering en bedacht hiervoor een perfecte oplossing!  Wij ontwikkelden een hordeur of raamhor mét speciaal pollengaas. Het kan in een geselecteerd aantal horren geplaatst worden. Om pollen tegen te gaan gebruikt Unilux het best beschikbare pollengaas, het gepatenteerde Poll-Tex® gaas. Naast het tegen houden van pollen is Poll-Tex materiaal hoog transparant en heeft het een hoge luchtdoorlaatbaarheid. Poll-Tex is uitvoerig getest bij de Universiteit kliniek Charite in Berlijn, Duitsland. Deze gespecialiseerde kliniek in het behandelen van allergieën, is de enige plek in Europa waar 24 uur per dag getest kan worden op het doorlaten van pollen. Pollengaas is een optie bij het samenstellen van uw hordeur of raamhor. Uw horrenspecialist kan u precies vertellen wat de beste oplossing is in huis.

Nieuw! Poll-Tex en processierupshaartjes

Verkennende testen bij Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen hebben in 2020 ook laten zien dat het speciale Poll-Tex gaas ook uitstekend toegepast kan worden als bescherming tegen haartjes van eikenprocessierupsen. De kleine en giftige haren van de rups kunnen in de wind worden meegedragen, wat ernstige huid- en keelreacties kan veroorzaken, waaronder een allergische reactie. De eerste testen met Poll-Tex ten opzichte van standaard horrengaas laten zien dat Poll-tex significant meer haartjes tegenhoudt.

Wat kan je doen?

Tips zijn er, uiteindelijk helpen ze waarschijnlijk slechts een beetje. Naast de meer bekende tips (doe activiteiten in de ochtend, geen grasmaaien en vaker zonnebrillen opzetten) zijn er nog deze tips:

 • Bij veel last van hooikoorts kun je wat vaseline rond de neus smeren, de pollen kleven daar eerder aan vast en zo kriebelen ze niet in je neus.

 • Probeer ook gebieden met net gemaaid gras te mijden. Een dagje naar de zee kan beter gemaakt worden met landinwaartse wind.

 • Hetzelfde geldt voor het drogen van kleding aan de buitenlucht. De pollen kunnen hier namelijk aan vastkleven, wat weer last van hooikoorts veroorzaakt als de kleding wordt gedragen.

 • Het is verstandig handen en gezicht wat vaker te wassen.

 • Hooikoorts wordt ook verminderd door voor het slapen de haren te wassen. Zo wordt contact van pollen met het kussen vermeden.

Factor50 Zonwering en Montage is de vakspecialist in de regio van Leiderdorp, Koudekerk a/d Rijn, Hazerswoude, Zoeterwoude, Alphen a/d Rijn, Woubrugge, Ter Aar, Nieuwkoop, Zwammerdam.

Neem voor meer informatie over zonwering, rolluiken, screens, markiezen en horren contact op of stuur ons een mailtje met uw vraag.

Bescherm wat u lief is, wij garanderen 100% schaduw!